


Bu günlerde kimi bedelli kimi normal birçok genç askere gidiyor. Bunlar çalıştıkları için bazı hakları da var. İşte tüm detaylar...
Askerden Dönene İşsizlik Maaşı!
Askerlik sistemimizde yapılan değişikliklerle artık birçok genç bedelli olarak askerlik görevini yerine getiriyor. Fakat eski sistemde yine askere gidenler de çoğunlukta.
Askere gitmeden önce çalışma hayatında olanların bazı hakları bulunuyor. Özellikle işsizlik maaşı konusunda çok soru alıyorum.
İşsizlik maaşı kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılanlara ödeniyor. Bunların son 3 yılda en az 600 gün priminin yatmış olması ve son 120 günde de hizmet akdine tabi çalışmak gerekiyor. İşsiz kalan çalışanların çıkış bildirgelerine yazılan kod işsizlik maaşı için çok önemli. Bu yüzden ayrılırken işyerinizin bu kodları işsizlik maaşı alacağınız şekilde bildirmesi gerekiyor.
İKİ FARKLI SİSTEM VAR
Askere gidenler için de işsizlik maaşı imkânı bulunuyor. İşsizlik maaşı için askerlik dönüşü başvurma şartı bulunuyor. Bu konuda iki durum söz konusu:
Birincisi; bir çalışan prim gün sayılarını tamamlayıp işsizlik maaşı alacak şekilde işten çıkartıldığında İŞKUR'a giderek maaş bağlatabilir. Bu çalışan maaş almaktayken askere giderse ödeneği kesilir. Ancak askerlik dönüşü 30 gün içinde tekrar başvurarak kalan ödeneklerini de almaya devam edebilir.
İkincisi; askerlik için işten çıkanlarla ilgili. İşverenler bir çalışanını işten çıkarttıklarında 10 gün içinde SGK'ya bildirmek zorunda. Bu bildirimde işçinin çıkış sebebi de belli kodlarla ifade ediliyor. Burada işsizlik maaşı alabilecek bir kodun olması gerekiyor. Askerlik için ayrılan çalışanların da bu durumunu belirten kodun işaretlenmiş olması lazım.
Eğer bu süreyi geçirirseniz alacağınız maaşın süresinden kesiliyor. Yani 10 ay maaş alacak bir hak sahibi 1 ay geç başvurursa bu süre 9 aya iniyor.
DAMGA VERGİSİ KESİLİYOR
İşsizlik ödeneği çalışırken alınan maaş üzerinden hesaplanıyor. Yüksek maaş alan çalışanların işsizlik ödenekleri de yükseliyor. Ancak burada bir sınır da var. İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde 40'ı kadar oluyor. Ancak brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazla olamıyor. Maaştan sadece damga vergisi kesiliyor.
ASGARİ ÜCRETLE ARTTI
İşsizlik maaşı 2020 yılı ile birlikte yeniden belirlendi. Asgari ücretteki artış işsizlik maaşına da yansıdı. 2020 yılı için brüt asgari ücret 2.943 lira olarak belirlendi. Buna göre de en az işsizlik maaşı damga vergisi hariç 1.177,20 TL oldu. Üst sınırda değişti. Maaşı yüksek olanların alacağı işsizlik maaşı ise damga vergisi hariç yukarıdaki rakamın iki katı yani 2.354,40 TL'ye yükselmiş oldu.
SÜREYİ PRİM BELİRLİYOR
İşsizlik maaşı en fazla 10 ay alınıyor. Ancak sizin kaç ay işsizlik maaşı alacağınızı son 3 yıldaki prim gün sayınız belirliyor.
Buna göre son 3 yılda 600 gün primi olanlar 6 ay süreyle maaş alıyor. 900 gün primi olanlar ise 8 ay süreyle maaş alıyor. Son 3 yılın tamamında çalışanlar yani 1080 gün primi olanlar ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor. (İHA)
Büyük Sivas Haber - Sivas
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler