


İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Türkiye’nin güncel deprem risk haritasını kamuoyu ile paylaştı.
AFAD Güncel Türkiye Deprem Risk Haritasını Yayınladı!
Özellikle İstanbul’da 23 Nisan 2025 tarihinde Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları binaların sağlamlığı ve bölgesel deprem riskleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor.
Vatandaşlar, yaşadıkları bölgelerin deprem risk durumunu AFAD’ın resmi internet sitesi üzerinden öğrenebiliyor. https://tdth.afad.gov.tr adresine e-Devlet bilgileriyle giriş yapan kullanıcılar, il, ilçe ve mahalle bilgilerini girerek yaşadıkları yerin deprem riskini detaylı bir şekilde sorgulayabiliyor.
Deprem Riskinin Belirlenmesi: PGA 475 ve 0.320 g Ne Anlama Geliyor?
AFAD’ın güncel haritasında “PGA 475” ve “0.320 g” gibi teknik terimler kullanılıyor. PGA 475, 475 yılda bir gerçekleşebilecek büyüklükteki depremlerde yerin maksimum ivmesini gösteriyor. "0.320 g" ifadesi ise yerçekimi baz alınarak bölgedeki sallanmanın şiddetini belirtiyor. Bu değerlere göre risk kategorileri şöyle:
- 0.1 g ve altı: Düşük riskli bölgeler
- 0.1 g – 0.3 g arası: Orta riskli bölgeler
- 0.3 g – 0.6 g arası: Yüksek riskli bölgeler
- 0.6 g üzeri: Çok yüksek riskli bölgeler
Deprem Riski En Az Olan İller
AFAD verilerine göre, Türkiye’de deprem riski en düşük olan iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Edirne, Ankara, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman gibi şehirler yer alıyor.
Deprem Riski En Yüksek Olan İller
Birinci derece deprem riski taşıyan iller ise şöyle sıralanıyor: İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
AFAD, vatandaşları depreme karşı önlem almaya ve yapıların dayanıklılığını kontrol ettirmeye çağırıyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler