

Adnan Oktar ve 15 sanığın “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlarından yargılandığı davada mahkeme, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Adnan Oktar ve 15 sanığa dolandırıcılık ve kara para aklama davasında beraat kararı!
Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Adnan Oktar ile birlikte 16 sanığın yargılandığı davada, istinaf mahkemesinin bozma kararının ardından yeniden yargılama süreci başladı. Duruşmaya Adnan Oktar ile birlikte 14 sanık fiziken, 2 sanık ise SEGBİS ile katıldı.
Duruşmada savunma yapan Adnan Oktar, suçlamaları reddederek davayı "İngiliz derin devletinin bir oyunu" olarak niteledi. Oktar'ın ve diğer sanıkların avukatları, müvekkillerinin suç unsuru taşımayan iddialarla 7 yıldır yargılandığını belirterek beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, Oktar dahil 13 sanığın eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmadığı gerekçesiyle, diğer 3 sanığın ise suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatına karar verdi.
Dava süreci
Adnan Oktar ve örgütüne yönelik açılan ana davada 2022 yılında 891 yıl hapis cezasına çarptırılan Oktar'ın yanı sıra birçok örgüt yöneticisine de benzer şekilde 8 bin 658 yıla kadar hapis cezaları verilmişti. 215 sanıklı davada 106 kişiye "örgüt üyeliği", 8 kişiye "örgüte yardım", 67 kişiye ise çeşitli suçlardan değişen sürelerde hapis cezaları uygulanmıştı.
Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, bazı sanıklar hakkında "nitelikli dolandırıcılık", "kara para aklama", "resmi belgede sahtecilik" gibi suçlar yönünden kararı bozarak dosyayı Anadolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.
Yargıtay süreci
Yargıtay, Adnan Oktar'a verilen toplam 8 bin 463 yıl 4 ay hapis cezasının büyük bir bölümünü onamış, bazı suçlar yönünden yetersiz gerekçeler nedeniyle cezaları bozmuştu. Oktar’ın yanı sıra birçok örgüt yöneticisi ve üyesine verilen uzun süreli hapis cezaları da Yargıtay tarafından onanmıştı.
Son gelişme
İstinaf kararının ardından ayrılan dosyada yeniden görülen dava sonucunda Adnan Oktar, Alev Babuna, Ayşegül Hüma Babuna, Tarkan Yavaş, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar gibi sanıkların “resmi belgede sahtecilik”, “belgeyi bozmak ve yok etmek” ile “kaçakçılık” suçlarından da ayrı ayrı beraat etmelerine karar verildi.
Ancak “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçları yönünden açılan davaların başka dosyalarda devam etmesine hükmedildi.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler