Reklam
Reklam

  • ANASAYFA
  • GENEL
  • 9 Ekim Cuma Hutbesi Yayımlandı! Diyanet’ten Gazze Mesajı! İnsanlığın Sınavı!

9 Ekim Cuma Hutbesi Yayımlandı! Diyanet’ten Gazze Mesajı! İnsanlığın Sınavı!

sınavı


Haber Merkezi
9 Ekim Cuma Hutbesi Yayımlandı.. Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 Ekim 2026 Cuma günü Türkiye genelindeki camilerde okunacak cuma hutbesini yayımladı.

9 Ekim Cuma Hutbesi Yayımlandı! Diyanet'ten Gazze Mesajı! İnsanlığın Sınavı!

Bu haftanın hutbe konusu “İnsanlığın Sınavı Gazze” olarak belirlendi. Gazze'de üç yıldır devam eden saldırılara ve yaşanan insani felakete dikkat çekilen hutbede, Müslümanlara birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma çağrısında bulunuldu. Sivas başta olmak üzere Türkiye genelindeki camilerde okunacak hutbede, Gazze'deki sivillerin yaşadığı acıların bütün insanlığın ortak sınavı olduğu vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 9 Ekim 2026 tarihli cuma hutbesi kamuoyuyla paylaşıldı. “İnsanlığın Sınavı Gazze” başlığını taşıyan hutbede, Filistin'de yaşanan insani kriz, sivillerin karşı karşıya kaldığı zorluklar ve Müslümanların sorumlulukları ele alındı.

Hutbenin giriş bölümünde Gazze'de üç yıldır devam eden saldırılar nedeniyle şehirlerin büyük yıkıma uğradığı, camilerin, evlerin, okulların ve hastanelerin zarar gördüğü belirtildi. Çocukların, kadınların, yaşlıların ve engellilerin yaşadığı acılara dikkat çekilerek, yaşananların tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştiği ifade edildi.

Gazze'deki insani felaketin yalnızca Filistin halkını ilgilendiren bir mesele olmadığı vurgulanan hutbede, yaşananların bütün insanlığın vicdanını, ahlakını ve onurunu sınadığı belirtildi.

Dünyanın farklı bölgelerinde sivillerin korunması, saldırıların sona ermesi ve insani yardımların ulaştırılması amacıyla gösterilen tepkilerin önemine işaret edildi.

Hutbede, “Gazze'de yaşanan acılar, sadece Filistinli kardeşlerimizin maruz kaldığı bir felaketten ibaret değildir. Yeryüzündeki her bir insanın; vicdanının, ahlakının ve onurunun sınandığı tarihi bir sınavdır” ifadelerine yer verildi.

Filistin halkının yaşadığı zorluklara rağmen gösterdiği direnişe de değinilen hutbede, Gazzeli bir çocuğun “Evimizi yıkarsanız yenisini yaparız, okulumuzu yıkarsanız yenisini kurarız. Biz hiçbir yere gitmiyoruz!” sözleri hatırlatıldı.

Hutbede, zulmün kalıcı olmayacağına ve sabrın önemine dikkat çekilerek Bakara suresinin 249. ayetindeki, “…Nice az topluluklar, Allah'ın izniyle çok kalabalık topluluklara galip gelmiştir. Allah sabredenlerle beraberdir” ifadesine yer verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Gazze'deki Müslümanların yaşadığı acılar karşısında duyarsız kalınmaması gerektiğini belirterek, yardımlaşma ve dayanışmanın önemini vurguladı.

Hutbede, “Gazzeli kardeşlerimizin imtihanı sabretmekse bizim imtihanımız unutmamak, onların imtihanı direnmekse bizim imtihanımız duyarlı olmak, onların imtihanı yoklukla mücadeleyse bizim imtihanımız imkânlarımızı onlarla paylaşmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Müslümanların sahip oldukları imkânları ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaları gerektiği belirtilirken, tüketim tercihlerinin de önemine dikkat çekildi. Hutbede boykotun geçici bir tepki olarak değil, haksızlıklara karşı bilinçli ve ahlaki bir tutum olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Nisâ suresinin 75. ayetine de yer verilen hutbede, çaresiz durumda bulunan kadınların, çocukların ve diğer mazlumların korunmasına ilişkin dinî sorumluluklar hatırlatıldı.

Hutbenin devamında Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmelerinin önemine değinildi. Gazze ve Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde zorluk yaşayan insanların unutulmaması gerektiği belirtildi.

Mescid-i Aksâ ve Harem-i İbrâhim Camii'nin önemine de dikkat çekilen hutbede, Müslümanların birbirlerinin yardımına koşması ve mazlumların yanında durması gerektiği vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı hutbe, Peygamber Efendimizin dayanışma ve yardımlaşmaya ilişkin hadisiyle tamamlandı.

Hutbenin sonunda, “…Müslümanlar, başkalarına karşı tek bir eldir. Güçlüleri zayıfları korur; önden gidenler geride kalanları gözetir…” hadis-i şerifine yer verildi.

9 Ekim 2026 Cuma günü Sivas'taki camilerde de okunacak olan hutbede, Gazze'de yaşanan insani dram karşısında toplumsal duyarlılığın artırılması, yardımlaşmanın sürdürülmesi ve Müslümanların birlik içerisinde hareket etmesi mesajı öne çıktı.

Sivas'ta cuma namazına katılacak vatandaşlar da hutbeyi dinleyerek Gazze'de yaşanan gelişmelere ilişkin dinî ve insani mesajları takip edecek. Cuma namazı vakitleri ise illere göre farklılık gösteriyor.

Cuma Hutbesi, 9 Ekim 2026, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gazze

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Dilara Çakmak GöçmenEditör


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

buyuksivas.com'a Reklam Verin!
Reklam İçin Arayın: 0544 433 1 555

Büyük Sivas WhatsApp Kanal

Büyük Sivas WhatsApp Grup1

Büyük Sivas WhatsApp Grup2

Büyük Sivas Telegram