
Naci Görür'den Deprem Açıklaması.. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da beklenen büyük depreme ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
Naci Görür'den Deprem Açıklaması! Risk Oranı Revize Edildi!
Daha önce yapılan bilimsel çalışmalarda 30 yıl içinde büyük deprem olma olasılığının yüzde 60'ın üzerinde hesaplandığını hatırlatan Görür, yeni araştırmalarla bu oranın yüzde 48'e revize edildiğini açıkladı.
Son dönemde yaşanan depremler nedeniyle vatandaşların endişelerinin arttığını belirten Görür, Malatya'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin de bölgedeki aktif faylar nedeniyle beklenen bir deprem olduğunu söyledi.
Nefes Gazetesi'ne konuşan Görür, deprem üreten her fayın çevresindeki diğer faylara enerji transfer ettiğini belirterek, Malatya'daki depremin de çevredeki canlı faylar üzerinde etkili olmuş olabileceğini ifade etti.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın önemli bir bölümünün son yıllarda enerjisini boşalttığını belirten Görür, buna rağmen bölgedeki deprem riskinin tamamen ortadan kalkmadığını vurguladı. Kırılmayan fay segmentlerinin gelecekte deprem üretme potansiyelini koruduğunu söyledi.
İstanbul için yapılan değerlendirmelerde ise dikkat çeken bir değişikliğe işaret eden Görür, "1999 depreminden sonra yapılan bilimsel araştırmalar, 30 yıl içerisinde büyük bir deprem olma olasılığını yüzde 60'ın üzerinde göstermişti. Daha sonra yapılan revize çalışmalarla bu oran yüzde 48'e düşürüldü. Ancak risk hâlâ yüksek" dedi.
Depremin ne zaman meydana geleceğini kesin olarak tahmin etmenin mümkün olmadığını belirten Görür, asıl odaklanılması gereken konunun deprem tarihi değil, insanların güvenliğinin sağlanması olduğunu ifade etti.
Deprem dirençli kentlerin oluşturulmasının önemine dikkat çeken Görür, kentsel dönüşüm ile deprem dirençli şehir kavramlarının aynı olmadığını söyledi. Kentlerin altyapısı, yolları, köprüleri, tünelleri, barajları ve yapı stokuyla birlikte bir bütün olarak depreme hazırlanması gerektiğini vurgulayan Görür, bunun ancak devlet politikasıyla gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yaşadığını belirten Görür, vatandaşların da deprem dirençli kentlerin oluşturulması konusunda bilinçli hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.
Naci Görür, İstanbul depremi, deprem, Doğu Anadolu Fay Hattı, kentsel dönüşüm
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




