Reklam
Reklam

Hakim Ve Savcıların Terfi Kuralları Değişti!

değişisa
Haber Merkezi

Hakim Ve Savcıların Terfi Kuralları Değişti.. Yargı sisteminde terfi kriterlerine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından alınan yeni ilke kararı, 30 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hakim Ve Savcıların Terfi Kuralları Değişti!

Düzenlemeyle birlikte hakim ve savcıların terfi sisteminde köklü değişikliklere gidildi.

Yeni karara göre, daha önce birinci sınıf hakim ve savcılara tanınan terfi kolaylıkları tamamen kaldırıldı. Böylece tüm yargı mensupları için eşit kriterler uygulanmasının önü açıldı.

Yüzde 80 Şartı Getirildi

Önceki uygulamada birinci sınıfa ayrılan ya da birinci sınıf olan hakim ve savcıların terfi alabilmeleri için kendilerine verilen işlerin yüzde 70’ini sonuçlandırmaları yeterli görülüyordu. Ancak yeni düzenlemeyle bu oran yükseltildi.

Buna göre artık birinci sınıf hakim ve savcılar da dahil olmak üzere tüm yargı mensuplarının terfi alabilmesi için dosyalarının en az yüzde 80’ini karara bağlaması gerekecek. Belirlenen oranı yakalayamayan hakim ve savcılar terfi hakkından yararlanamayacak.

İstinaf Mahkemelerindeki Ayrıcalık Kaldırıldı

Düzenlemenin bir diğer dikkat çeken yönü ise Bölge İdare Mahkemelerinde görev yapan başkan ve üyelere yönelik oldu. Daha önce bu görevlerde bulunan hakimler için uygulanan “10 puanlık” ayrıcalık kaldırıldı.

Eski sistemde, bu mahkemelerde görev yapanların iş bitirme oranları değerlendirilirken 10 puanlık bir esneklik sağlanıyordu. Yeni kararla bu uygulamaya son verildi. Böylece istinaf mahkemelerinde görev yapan hakimler de diğer meslektaşlarıyla aynı performans kriterlerine tabi olacak.

Yeni Sistem Ağustos Ayında Başlayacak

Kararın yürürlük takvimi de netleşti. HSK tarafından alınan ilke kararı doğrultusunda, yeni terfi kriterleri 2026 yılı Ağustos ayındaki terfi döneminden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Yargı camiasında “eşitlik ve performans odaklı yeni dönem” olarak değerlendirilen düzenlemenin, hakim ve savcıların iş yükü yönetimini ve karar süreçlerini doğrudan etkilemesi bekleniyor.

hakim, savcı, HSK, terfi, yargı düzenlemesi

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Sinan YiğitEditör


YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555