
Erdoğan'ın dokunuşu hepsinin fiyatını değiştirecek.. 2025 yılının son günlerine girilirken milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren vergi, harç ve cezalara ilişkin kritik süreçte sona yaklaşıldı. Yeniden Değerleme Oranı’nın (YDO) açıklanmasının ardından gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrildi.
Erdoğan'ın dokunuşu hepsinin fiyatını değiştirecek! Ehliyet, noter, tapu harcı...
2026 yılında uygulanacak vergi, harç ve cezalara esas olacak Yeniden Değerleme Oranı yüzde 25,49 olarak belirlendi. Normal şartlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), pasaport, ehliyet, yurt dışı çıkış harcı, noter ve tapu harçları ile birçok ceza kalemi bu oranda artırılacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahip olduğu indirim yetkisi nedeniyle artış oranlarında aşağı yönlü bir düzenleme yapılması beklentisi güç kazandı.
Cumhurbaşkanı Kararı’nın bugün (Salı) veya yarın (Çarşamba) Resmî Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Kararın yayımlanmasıyla birlikte 2026 yılında geçerli olacak zam oranları da netleşmiş olacak.
Milyonları ilgilendiren kalemler
Her yıl Yeniden Değerleme Oranı doğrultusunda artış yapılan kalemler arasında Motorlu Taşıtlar Vergisi başta olmak üzere pasaport ve ehliyet harçları, yurt dışı çıkış harcı, noter işlemleri, tapu harçları ve çeşitli vergi cezaları yer alıyor. Bu düzenlemeler, araç sahiplerinden yurt dışına çıkacak vatandaşlara kadar geniş bir kesimi doğrudan etkiliyor.
Artış oranı ne kadar olacak?
Türkiye Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, yüzde 25,49 oranında artması gereken MTV, pasaport, noter ve tapu harçları ile bazı vergi cezalarında artış oranının yüzde 20’nin altında tutulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanması halinde, 2026 yılı için planlanan zamların daha sınırlı seviyede kalabileceği ifade ediliyor.
Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte, ehliyetten pasaporta, tapu işlemlerinden noter masraflarına kadar birçok kalemde vatandaşın ödeyeceği yeni tutarlar netlik kazanacak.
yeniden değerleme oranı, ehliyet harcı, pasaport harcı, tapu harcı, noter ücretleri, motorlu taşıtlar vergisi, vergi zamları
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




