
Sağlık Bakanlığı, obezite tedavisinde kapsamlı bir düzenlemeye giderek, tüm sağlık birimlerinde yaşam tarzı değişikliği, diyet ve medikal tedavi uygulamalarını zorunlu hale getirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan obezite tedavisinde yeni dönem!
Yeni Sağlık Bakanlığı’ndan obezite tedavisinde yeni dönem!zyönetmelikle, obeziteyle mücadelede cerrahi dışı yöntemlerin güçlendirilmesi, hasta güvenliğinin artırılması ve klinik başarı oranlarının izlenmesi hedefleniyor.
Yeni yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlandı
Bakanlık tarafından hazırlanan “Obezite Üniteleri ve Obezite Cerrahisi Uygulama Üniteleri Hakkında Yönetmelik”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte, obezite tedavisinde “önce yaşam tarzı değişikliği ve medikal tedavi” ilkesi artık tüm sağlık birimlerinde standart hale getirildi.
Bu kapsamda, hastaların öncelikle beslenme alışkanlıkları düzenlenecek, psikolojik ve davranışsal destek sağlanacak, cerrahi müdahaleye ise yalnızca uygun kriterleri karşılayan hastalarda başvurulacak. Böylece her birey için kişiselleştirilmiş, kademeli ve bütüncül bir tedavi modeli oluşturulacak.
Merkezlere performans değerlendirmesi geliyor
Yeni düzenlemeyle yalnızca merkezlerin fiziki koşulları değil, sundukları hizmetin etkinliği, güvenliği ve sürdürülebilirliği de değerlendirilecek. Sağlık merkezlerinin performansı klinik kalite göstergeleri üzerinden izlenecek; sonuçlara göre merkezler “yeterli”, “kısmen yeterli” veya “yetersiz” olarak sınıflandırılacak.
“Kısmen yeterli” merkezlerin iyileştirme planı hazırlaması zorunlu olacak, “yetersiz” bulunan merkezlerin faaliyetleri ise durdurulabilecek.
Multidisipliner ekip şartı getirildi
Yeni yönetmelikle her obezite ünitesinde diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ilgili uzman hekimlerden oluşan multidisipliner ekip bulundurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca tüm tedavi süreçleri elektronik kayıt sistemi üzerinden takip edilecek ve düzenli olarak yıllık değerlendirmelere tabi tutulacak.
Bu sistemle, ulusal ölçekte karşılaştırılabilir klinik kalite verileri elde edilecek.
Cerrahi uygulamalarda yeni kriterler
Obezite cerrahisi uygulamaları yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından verilen Obezite Cerrahisi Uygulama Belgesi’ne sahip genel cerrahi uzmanları tarafından yapılabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu kapsama çocuk cerrahisi uzmanları da dahil edildi. Belge almak isteyen cerrahların belirli vaka deneyimine sahip olması, gerekli eğitimleri tamamlaması ve “Obezite Cerrahisi Onay Komisyonu” tarafından değerlendirilmesi şartı getirildi.
Amaç: Bilimsel, güvenli ve sürdürülebilir bir tedavi modeli
Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmelikle bilimsel rehberlere dayalı, hasta güvenliğini merkeze alan, sürdürülebilir bir ulusal sağlık hizmeti modeli oluşturmayı hedefliyor. Düzenleme, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ile kamu ve özel sağlık kuruluşlarını kapsıyor.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler




