

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi.
Prof. Dr. Naci Görür: İstediğiniz kadar dua edin! 7.2 diyor!
Deprem konusundaki uyarılarıyla tanınan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin ciddi bir risk altında olduğunu bir kez daha vurguladı.
Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide konuşan Görür, Kuzey Anadolu Fayı’nın dünyanın en fazla deprem üreten fay hatlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu fay nerede kırılırsa bir sonraki deprem için batısını hedef haline getirir. 1999’da Kocaeli’nde kırıldı, batısında biz varız. İstanbul’da en az 7,2 büyüklüğünde deprem olma olasılığı çok yüksek” dedi.
Marmara’daki fayın yaklaşık 250 yılda bir büyük deprem ürettiğini hatırlatan Görür, “En son 1766’da büyük deprem oldu. 250 yıl eklediğinizde 2016’ya ulaşıyorsunuz. Yani Marmara’nın deprem üretme süresi doldu. İstediğiniz kadar dua edin, bu mekanizmayı durduramazsınız. Deprem, doğanın değişmez yasalarıyla meydana gelir” ifadelerini kullandı.
En riskli bölge Avrupa Yakası
Olası İstanbul depreminde yıkımın en yoğun yaşanacağı yerin Avrupa Yakası olacağını belirten Görür, “Asya Yakası’nda da bazı bölgelerde deprem şiddeti yüksek hissedilecek. Yaklaşık 8-9 şiddetinde bir depremle karşılaşmamız kesin. 9 şiddetinde en sağlam binalar bile zarar görür. Depremde hiç hasar almamak çok nadir bir durumdur. Avrupa Yakası’nda deniz kıyısında oturanlar manzaranın tadını çıkarıyor ama olası bir depremde ivme ve yıkım riski çok daha yüksek” uyarısında bulundu.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

