

Rusya ile Ukrayna arasında dört yıldır süren savaşta, barışa dair umutlar yeniden İstanbul’da filizleniyor.
İstanbul’da barış umutları yeniden yeşeriyor! Rusya ve Ukrayna masaya oturuyor!
Taraflar, 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul'da gerçekleştirilecek kritik zirvede yeniden müzakere masasına oturacak. Türkiye ise yalnızca ev sahibi değil; aynı zamanda arabulucu ve güven sağlayıcı aktör olarak sürecin merkezinde yer alıyor.
İstanbul’da tarihi buluşma
İlk olarak 2022 yılında Dolmabahçe’de tarafları bir araya getiren Türkiye, şimdi de yeni bir barış masasının kurulmasına öncülük ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çağrısıyla yeniden başlatılacak olan müzakerelere Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky de olumlu yaklaşarak, “Putin’i Perşembe günü İstanbul’da bekliyorum” açıklamasında bulundu.
Moskova yönetimi, Türkiye’nin ev sahipliğinde, herhangi bir ön koşul olmadan doğrudan müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.
Trump ve ABD de süreci destekliyor
ABD Başkanı Donald Trump da süreci yakından takip ediyor. Trump, İstanbul’da yapılacak görüşmelerin önemli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun toplantıya katılacağını duyurdu.
Türkiye’nin diplomatik rolü pekişiyor
Türkiye’nin geçmişteki Tahıl Koridoru Anlaşması’nda üstlendiği aktif rol, İstanbul’daki yeni görüşmelere olan güveni artırıyor. Temmuz 2022’de imzalanan Tahıl Anlaşması sayesinde 33 milyon ton tahıl 45’ten fazla ülkeye ulaştırılmıştı. Türkiye bu süreçte lojistik ve denetim gibi hayati görevleri başarıyla üstlenmişti.
Görüşmelerin gündeminde ne var?
İstanbul’daki görüşmelerde ele alınması beklenen başlıca başlıklar şunlar:
- Kalıcı ve kapsamlı ateşkesin sağlanması
- Esir değişimi ve insani yardım koridorlarının yeniden yapılandırılması
- Ukrayna’nın tarafsızlık statüsü ve buna bağlı güvenlik garantileri
- Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesi ve genişletilmesi
Türkiye'nin yürüttüğü çok yönlü diplomasi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası düzeydeki girişimleriyle İstanbul’da kurulacak masa, yalnızca bir görüşme alanı değil, aynı zamanda yeni bir barış döneminin kapılarını aralayabilir.
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

