Reklam
Reklam

Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 42’si Halepli

halep
Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 42’sinin Halepli olduğunu ve Halep’in güvenli hale gelmesi durumunda büyük bir geri dönüş hareketinin yaşanabileceğini belirtti.

Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 42'si Halepli

Bakan Yerlikaya, Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Türkiye’deki yabancı sığınmacı sayısına dair önemli açıklamalarda bulundu.

30 Kasım 2024 itibarıyla Türkiye’de toplam 4 milyon 171 bin kayıtlı yabancı bulunduğunu belirten Yerlikaya, bunların 2 milyon 938 bininin Suriyeli olduğunu söyledi. Ayrıca, 1 milyon 31 bininin ikamet izinli, 201 bininin uluslararası koruma statüsünde olduğu ifade edildi. Yerlikaya, Suriyelilerin adres güncelleme işlemlerini de tamamladıklarını, 731 bininin adresinde bulunamadığını ve bu kişilerin büyük bir kısmının Avrupa'ya geçmiş olabileceğini aktardı.

Bakan Yerlikaya, Türkiye’deki Suriyelilerin büyük kısmının Halep’ten olduğunu belirterek, bu kişilerin Halep’e dönmek istediklerini söyledi. 2016’da aylık olarak 4 bin Suriyeli gönüllü geri dönerken, 2024’te bu rakamın 11 bin 453’e çıktığını vurgulayan Yerlikaya, Halep’in güvenli hale gelmesi durumunda bu sayının daha da artacağını ifade etti. Halep’in 2011’de 4 milyonluk bir şehir olduğunu hatırlatan Yerlikaya, Halep’e dönüş için büyük bir teveccüh olacağını ve bu süreçte, bölgedeki güvenliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Yerlikaya, düzenli göçmenlerle ilgili yeni düzenlemeler getireceklerini belirterek, 2025 yılı itibarıyla konum bildirme zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Bununla birlikte, Türkiye'de çalışan yabancıların da sigortalı çalışması gerektiğini ve denetimlerin artırılacağını belirtti. Çalışma izni ve sigortası olmayan yabancılara yönelik cezaların da arttırılacağı ifade edildi.

Yerlikaya, Türkiye’nin göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye devam edeceğini ve sınır bölgelerinde güvenliği artırmaya yönelik yatırımlar yapacaklarını söyledi. Özellikle İran sınırındaki 78 kilometrelik açıkla ilgili çalışmaların 2025 yılına kadar tamamlanacağı duyuruldu.

Suriye'deki son gelişmelerle birlikte, özellikle Halep'ten yapılan geri dönüşlerin hızlandığını ve bunun Türkiye'deki Suriyeli nüfus üzerinde önemli etkiler yaratacağını belirten Yerlikaya, göçmenlerin Türkiye'den düzenli bir şekilde geri dönüşlerini teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.

Haber Merkezi

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü



YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555