


Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taş işçiliğiyle olduğu kadar taşıdığı derin anlamlarla da dikkat çekiyor.
797 Yıllık Başyapıtta Kalp Şeklindeki Ahiret Mesajı!
1228 yılında Mengücek Beyliği döneminde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından yaptırılan eser, hem mimari zarafeti hem de manevi mesajlarıyla adeta zamana meydan okuyor.
Eserin Darüşşifa bölümünde yer alan kabir odası girişindeki motif ise ziyaretçileri derinden etkiliyor. Giriş kapısının üzerine işlenen kalp figürlerinden oluşturulmuş terazi simgesi, ahiret hayatına dair güçlü bir tasavvufi mesaj taşıyor. 15 mezarın bulunduğu bu özel odada, Ahmet Şah, babası Süleyman Şah, annesi Fatıma Hatun ve eşi Turan Melek’in kabirleri yer alıyor.
Divriği Ulu Camii müezzini ve mihmandarı Nail Ayan, bu anlamlı motifin sıradan bir süsleme olmadığını vurguladı. Ayan, “Bu motifte terazinin kefelerinde kalpler tartılırken, orta denge noktasında ters çevrilmiş ve göğe bakan bir kalp yer alıyor. Bu da bize şu mesajı veriyor: ‘Bu dünyadan göçtük. Sıra sizde. Ahirete yalnız kalbinizdekilerle gideceksiniz. Kalbinizi her daim Allah’a yöneltin. O zaman kabirden korkmayın’” dedi.
Mimar Ahlatlı Hürrem Şah’ın ellerinden çıkan bu eşsiz motif, yalnızca taşlara değil, insanın kalbine de işlenmiş bir öğüt niteliğinde. Eserin her bir köşesinde yer alan benzersiz motifler, İslam sanatının en zarif ve derin sembollerini barındırıyor.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, “Anadolu’nun El Hamrası” olarak anılırken, Evliya Çelebi’nin “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” sözüyle övdüğü nadide eserlerden biri olmaya devam ediyor.
Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taş işçiliğiyle olduğu kadar taşıdığı derin anlamlarla da dikkat çekiyor. #sondakika #sivas #divriği pic.twitter.com/1ZUgdbKCYX
— Büyük Sivas Haber (@buyuksivashaber) April 22, 2025
(DHA)
Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler