Reklam
Reklam
blank

blank

50 bin lira maaşa çalışacak kalfa bulunamıyor!

blank
bulunamıyors
blank
Haber Ajansı

Gaziantep'te oto tamir sektöründe çırak ve kalifiye kalfa sıkıntısı giderek büyüyor.

50 bin lira maaşa çalışacak kalfa bulunamıyor!

Sektör temsilcileri, aylık 50 bin TL’ye kadar maaş teklif etmelerine rağmen çalışacak kalifiye eleman bulamadıklarını belirterek ciddi bir istihdam krizi yaşandığını dile getiriyor.

Yüksek gelir vaat eden sektör, gençler tarafından yeterince tercih edilmediği için usta ve kalfa bulmakta zorlanıyor. Sanayi esnafı, hem çırak yetişmemesinden hem de mevcut kalifiyeli ustaların azalmasından şikâyetçi.

“50 bin liraya kalfa bulamıyoruz”

Gaziantep’te yıllardır oto tamir işiyle uğraşan Mehmet Yılmaz, özellikle son yıllarda eleman bulmanın imkânsız hâle geldiğini belirtti. Yılmaz, “İyi bir kalfanın maaşı 40-50 bin lirayı bulmasına rağmen çalışacak kimse yok. Çırak yetişmediği için kalfa da çıkmıyor. Oysa bu meslek hem kazandırıyor hem de geleceği olan bir iş” dedi.

“12 yıllık zorunlu eğitim çıraklığın önünü tıkıyor”

Yılmaz, çıraklığın geçmişte ilkokuldan sonra başladığını, ancak 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin ardından çocukların meslekle geç tanıştığını dile getirerek, “Artık çocuklar sanayiye geldiğinde 17-18 yaşına gelmiş oluyor. Bu yaştan sonra hem alışmak zor oluyor hem de öğrenmek uzun sürüyor” ifadelerini kullandı.

“Herkes kolay iş peşinde”

Bir başka oto tamir ustası İdris Demir ise günümüzde birçok gencin emek isteyen mesleklerden uzak durduğunu belirterek, “Bugün kalifiye bir usta 40 bin TL maaş alıyor, sigortası ve diğer hakları da var ama rağbet yok. Çünkü herkes daha kolay iş istiyor. Bu meslek emek ister, sabır ister. Ama karşılığında da iyi bir gelecek sunar” diye konuştu.

Demir, meslek öğrenmenin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini belirterek, “Ben 10 yaşında bu işe başladım, şimdi ise üniversite mezunu arkadaşlar gelip yanımda çalışmak istiyor” dedi.

“Tamir süreleri uzadı, vatandaş da mağdur”

Eleman sıkıntısı sadece sanayi esnafını değil, müşterileri de etkiliyor. Araç tamirlerinde yaşanan gecikmelerin arttığını söyleyen Fethulla Ensari isimli vatandaş, “Eskiden arabamızı sabah bırakır, öğlene alırdık. Şimdi tamir akşama kadar sürüyor. Ustalar eleman eksikliğinden dolayı işleri yetiştiremiyor. Bu da bizim için mağduriyet oluşturuyor” diye konuştu.

“Meslek altın bileziktir”

Sanayi esnafı, gençlere çağrıda bulunarak meslek edinmenin önemini hatırlatıyor. Hem sektörün yaşaması hem de bireylerin geleceği açısından meslek liselerine ve çıraklık sistemine yeniden önem verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

(İHA)

Sivas Haber– Sivas Haberler

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555