Reklam
Reklam

24 ilde deprem tehlikesi: 500 adet diri fay tespit edildi

blank
deprem
blank
Haber Merkezi

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de deprem riski taşıyan yaklaşık 500 diri fay hattının 24 şehirde yoğunlaştığını belirterek, bu şehirlerden en tehlikelisinin 624 yıldır hareketsiz olan Bursa Kayapa-Yenişehir Fayı olduğunu açıkladı.

24 ilde deprem tehlikesi: 500 adet diri fay tespit edildi

Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremin acısını derinden yaşadı. Binlerce can ve hayal kaybına yol açan bu felaketten sonra uzmanlar, bir daha aynı acıların yaşanmaması için çalışmalarına hız verdi.

Bursa'nın Karacabey ilçesinde düzenlenen deprem panelinde konuşan Aykan, Türkiye'nin diri fay haritası üzerine yaptığı değerlendirmelerde, 5.5 büyüklüğünde veya daha büyük depremler üretebilecek 500 diri fay hattının bulunduğunu söyledi. Son yapılan araştırmalarla bu fayların 24 ilin kent merkezlerinden geçtiği tespit edildi. Bu iller arasında Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl yer alıyor.

Bu fayların kırılması durumunda, özellikle fay zonu üzerinde bulunan yapılar büyük zarar görebilir. Aykan, kırılma zamanı gelmiş olan fayların büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, Türkiye’de 20 civarında sismik boşluk olduğunu ve bu bölgelerde büyük bir deprem yaşanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fayı’nın Bingöl ve Marmara Denizi'ndeki bölümleri, Hakkari-Yüksekova, İzmir, Antakya, Adıyaman, Erzurum, Ağrı, Aydın, Denizli, Muğla çevresindeki faylar da bu sismik boşluklar arasında yer alıyor.

Aykan, geçmişte büyük depremlerin yaşandığı bölgelerde, örneğin Balıkesir'deki Gökçeyazı Segmenti’nin 2000 yıldır kırılmadığını ve burada büyük bir deprem beklendiğini vurguladı. Ayrıca Marmara Denizi’nin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde de büyük bir depremin beklenebileceğine dikkat çekti. 1999 depreminden sonra yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalara göre, Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde 7.6 büyüklüğünde bir depremin meydana gelme olasılığı yüksek. Bu süre 25 yıl geçti ve artık bu tür bir depremin her an gerçekleşmesi olasılığı artıyor.

Özellikle Bursa Kayapa-Yenişehir Fayı'nın tehlikesine dikkat çeken Aykan, bu fayın üzerinde büyük bir depremin beklendiğini ifade etti. 1855’te meydana gelen "Küçük Kıyamet" olarak bilinen depremde büyük yıkımlar yaşandığını, o günden bu yana 624 yıl geçtiğini ve bu fayın kırılma zamanının geldiğini belirtti. Aykan, Bursa'da çok sayıda diri fay hattı bulunduğuna ve bu fayların üzerinde bina yapılmaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Bursa’da bu fayların geçtiği 17 ilçenin büyük risk altında olduğunu ve bu ilçelerde mikro bölgeleme çalışmalarının bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

Panelde, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan da söz aldı ve Karacabey ve çevresindeki depremselliğe dikkat çekti. Soykan, 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük felaketten alınan derslerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle İstanbul ve Marmara Denizi çevresinde yüksek olasılıkla meydana gelecek büyük bir deprem öncesinde gerekli tedbirlerin derhal alınması gerektiğini söyledi.

Haber merkezi

Büyük Sivas Haber

Büyük Sivas Haber – Sivas Haberler

Şenay Şimşek Haber Editörü
blank

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Bu Alana Reklam Verebilirsiniz
Lütfen Arayın

0544 433 1 555